Kahvakuula

Kahvakuula harjoittelu on monipuolista koko kehoa tehokkaasti haastavaa treeniä. Kahvakuulatunneilla ei tehdä askelsarjoja tai 'jumpata' musiikin tahdissa.

Peruskahvakuula tunti aloitetaan kehon herättelyllä; nivelten pyörittelyä, aktiivista venyttelyä, raajojen heiluttelua, kyykkyjä, kiertoja ja taivutteluja ilman kahvakuulaa. Kahvakuulan kanssa aloitetaan rauhallisesti pyörityksistä ja heilautuksista napa rangassa ja hartiat rentoina.

Kun kroppa on valmis aloitamme tekniikkaharjoituksilla. Tunneilla tulee kauden aikana varmasti tutuiksi kuulan kanssa tehtävät perusliikkeet ja nostot: etuheilautus, -kahdella ja yhdellä kädellä, räkkiasento, rinnalleveto, punnerrus, vauhtipunnerrus sekä tempaus. Muita tunneilla harjoiteltavia kuulaliikkeitä ovat vaikkapa: puolikuu, tuulimylly, lonkkaheitto, kyykyt ja askelkyykyt, maastaveto, yms. Tekniikkaharjoitusten jälkeen nostamme tehja ja teemme 20-30 minuutin kestoisen treenin, jossa syke nousee, voima kasvaa ja kehonhallinta paranee. Treeni on HIT-tyyppistä kuntopiiriä, jossa jokainen saa tehdä oman kuntonsa, taitonsa ja luontonsa mukaan ohjaajan jakaessa ohjeita ja tsempatessa jaksamaan.

Lopuksi loppu verryttely; pyörittelyitä, ravisteluita, heilutteluja, kaikenlaisia liikkuvuutta ja palautumista helpottavia liikkeitä.

Kahvakuulaharjoittelussa treenaantuu näppärästi koko kroppa. Kuula on tarkoituksella sen verran painava, että et jaksa tehdä harjoituksia vain käsien kanssa vaan sinun on tehtävä töitä koko kehon voimalla. Oikea tekniikka on tietysti tärkeä hallita ja siksi harjoittelemme perusjuttuja joka kerta ja ohjaajana pyrin korjaamaan virheet ja auttamaan oikeiden liikeratojen löytämisessä.

Kahvakuulaharjoittelu sopii lähes kaikille perusterveille aikuisille. Jos sinulla on ongelmia esim. nivelten tai selän kanssa se on otettava huomioon harjoitellessa!
Harjoittelu on kokonaisvaltaista - vahva tai heikko hauislihas ei vielä kerro mitään, vaan kokonaisuus on se joka ratkaisee. Jotta saat raskaammankin kuulan mukavasti liikkeelle, sinun täytyy saada tekniikan haltuun. Hyvä tekniikka vaatii keskivartalon hallintaa, tasapainoa, koordinaatiokykyä ja liikkuvuutta (liikkuvuudella tarkoitetaan sitä kuinka kankea tai venyvä olet).

Oma kahvakuula

  • Aloitteleville naisille suosittelen lähtötasosta riippuen 6-8kg kuulaa ja miehille 8-12kg. Lähtätaso riippuu tietysti yleisestä kunnosta, terveydentilasta, kehonhallinnasta ja olkapäistä.
  • Joskus voi olla hyvä aloittaa kevyemmällä kuulalla mutta liian kevyt kuula vie kyllä kahvakuulatreenistä ilon ja hyödyn.
  • Tai jos haluat panostaa enemmän ja saada harjoittelusta 'tehokkaampaa' niin suosittelen hankkimaan kaksi kuulaa esim. kevyemmän (6-8kg) yläkroppaa varten ja hiukan isomman (10-20kg) koko kroppaa/jalkoja varten.
  • Kuulia on eri mallisia, 'litteän' mallinen kuula on mukava ranteille (tunneillani niitä käyttäneet ovat tykänneet).Toisaalta sitä ei ole välttämättä niin kiva heittää.
  • Kuulan kahva ei saa olla liian paksu ja kahvaan olisi hyvä saada mahtumaan molemmat kädet. Pyöreä kahva on parempi kuin kulmikas.
  • Ulkoharjoituksissa heitämme kuulaa. Tämänkin vuoksi kuulan pitää olla kestävä. En suosittele heitettäväksi kuulaa, joka on koottu osista tai kuulaa, jonka sisällä on hiekkaa. Sisällä harjoitellessa nämä kuulat voivat toki olla lattiaystävällisiä.
  • Mustelmat ranteissa tai käsivarressa kuuluvat asiaan mutta eivät ole mukavan näköisiä joten rannesuojat tai 'hikinauhat' ovat mukava lisä harjoitellessa.
  • Joku tykkää käyttää 'punttihanskoja' harjoitellessa mutta kädet kyllä tottuvat aika nopeasti kuulaan kun ei rutista liikaa!